Kränkande klubbnamn och logotyper
Vad kommunicerar inte mer än ett företags namn och logotyp? Det samma gäller för klubbar och föreningar som bedriver idrottsverksamhet.
Den senaste tiden har kantats av en debatt där en del klubbars lagnamn och logotyper kritiseras för att vara kränkande och väckt anstöt. Detta efter kontroversen kring Washington Redskins som länge hävdat att de aldrig kommer ändra sitt klubbnamn nu öppnat för en förändring av sitt namn. Redskins namn har under decennier varit kritiserat för att vara rasistiskt och diskriminerande mot den amerikanska urbefolkning. Namnet har försvarats från klubbledningen för att vara hedrande och inte alls menat att vara kränkande. Klubbens ägare Dan Snyder svarade 2013 att namnet aldrig kommer att ändras. Men den 13 juli 2020 kom beskedet att laget till slut kommer att ändra sitt namn och kallar sig tillsvidare för Washington Football Team. Detta efter påtryckningar från stora företag som Nike och Amazon som valt att sluta att stoppa försäljningen av klubbens produkter.
Frölunda Indians ifrågasätts
Det framgångsrika ishockeylaget från Göteborgs namn och logotyp har debatterats de senaste åren. Klubben antog namnet inför säsongen 1995/1996. Detta för att laget under sina framgångsrika år på 60-talet kallades för “Vilda västern”. Dock ville inte klubben förknippas med cowboys och eldvapen och valde därefter namnet “Indians”. 2015 anmäldes klubben till diskrimineringsombudsmannen för sin logotyp. Anmälan gjordes av en boende i Sverige som tillhör den amerikanska urbefolkningen som menar att logotypen är stereotyp och kränkande. En anmälan som även skickades till speedwaylaget Indianerna. Frölundas ledning har samma synsätt som Redskins och menar på att namn och logotyp är hedrande.
– Jag har respekt för hans åsikt, men vi kan inte se att vi sårar någon folkgrupp. Vår uppfattning är att det är en positiv symbol och med åren har det blivit ett starkt varumärke för Frölunda Indians
Frölundas ordförande Mats Greuers, 2015
I och med den senaste debatten kring Redskins på andra sidan Atlanten har debatten kring Frölundas namn och logotyp väckts till liv igen. Mats Greuers sa vid detta tillfälle de ska lyssna och göra sitt bästa för att fatta ett klokt beslut.
Kritiserade klubbnamn och logotyper
Washington Redskins – NFL, amerikansk fotboll
Fick sitt namn 1933 efter att ha delat namn med Braves (en annan klubb som blivit debatterat p.g.a. sitt namn och logotyp). Namnet har varit omdebatterat i den amerikanska pressen sedan 1971 och den första protesten skedde 1988 efter att laget tagit vunnit Super Bowl. Efter att stora sponsorer och samarbetspartners velat sluta göra affärer med klubben på grund av klubbens namn och logotyp har klubben valt att göra en förändring år 2020.
Atlanta Braves – MLB, baseball
Sedan 1991 har klubben haft tomahawk-yxan som logotyp. Innan dess pryddes logotypen av en skrattande amerikansk urinvånare. Man hade även maskoten Chief Noc-A-Homa i bruk till 1985. I år 2020 har man ändrat sin logotyp och raderat tomahawk-yxan ur logotypen. Namnet Braves väljer man dock att behålla.
Cleveland Indians – MLB, baseball
Klubben med kanske den mest kontroversiella logotypen, Chief Wahoo. En logotyp man haft sedan 1946. Redan 1972 försökte den politiska aktivisten, med anor i den amerikanska ursprungsbefolkningen, stämma Cleveland Indians för sin rasistiska logotyp. Den stämningen gav inte resultat i rätten och flera försök från andra aktörer att stämma klubben har inträffat efter det, även de utan resultat. 2019 beslöt klubben för att avveckla sig logotyp och i år 2020 har man beslutat att ändra sitt namn.
Chicago Blackhawks – NHL, ishockey
Laget från Illinois tog sitt namn år 1926 för att hylla den 86:e amerikanska infanteridivisionen som fått smeknamnet Black Hawk och hade sitt namn särskrivet fram till 1986. Ishockeylaget har inte stött på lika mycket kritik som amerikanska fotbolls- och baseballagen med namn och logotyper som hänvisar till den amerikanska ursprungsbefolkningen. 2013 kritiserade organisationen Morning Star Institute, en folkrättsrörelse för ursprungsbefolkningen, klubben logotypen för att sakna värdighet och uppmanade idrottsorganisationer för ett stopp mot “Indian-maskotar”. 2019 avslutade AIC i Chicago, American Indian Center, sitt samarbete med Chicago Blackhawks Foundation efter att uppmanat klubben att sluta använda sin stereotypa logotyp utan att gå gensvar. I juli 2020 gick klubben ut med att de kommer att fortsätta att använda sitt namn och logotyp.
Kumla Indianerna – Elitserien, speedway
Speedwayklubben tog sitt namn 1950-talet efter att en förare haft fjädrar på sin hjälm. Klubben menar att namnet skulle en hyllning snarare än en kränkning. När klubben blev anmälda till diskrimineringsombudsmannen 2015 för kränkande logotyp och namn så lyftes frågan om en förändring. Dock gjordes inget åt saken. Juli 2020 så följer klubben utvecklingen och ska analysera vad som är nödvändigt.
– Vi följer utvecklingen i omvärlden och är lite inne på samma linje som Frölunda som utvärderar och analyserar varumärket.
Ordföranden Markus Engman till Radiosporten 2020.
Spännande artikel!
Skandal att Frölunda inte följer utvecklingen! varför trampa på någons tår i onödan?