Vasaloppet och marknadsföring

Vasaloppet och marknadsföring

Vasaloppet har blivit så populärt genom sin långa och rika historia, som går tillbaka till 1922 då det första loppet arrangerades. Loppet är också en del av svensk kultur och tradition, vilket har bidragit till dess popularitet. Vasaloppet är känt för sin vackra natur och utmanande terräng, vilket lockar både professionella skidåkare och motionärer från hela världen. Genom åren har Vasaloppet också lyckats marknadsföra sig väl genom sponsring, PR-aktiviteter och samarbeten, vilket har hjälpt till att öka intresset och deltagandet i loppet.

Hur marknadsför sig Vasaloppet?

Vasaloppet marknadsför sig på flera olika sätt för att locka deltagare och intresserade.

 1. Digitala kanaler: Vasaloppet använder sig av olika digitala kanaler, inklusive sin egen hemsida, sociala medier som Facebook och Instagram, samt nyhetsbrev och digitala annonseringstjänster för att nå ut till potentiella deltagare. Hemsidan är en central plattform där man hittar all information om evenemanget, anmälan och resultatservice.
 2. Sponsring: Vasaloppet har flera stora sponsorer, vilket ger dem möjlighet att synas på olika sätt och även erbjuda förmåner till deltagare. Exempelvis så samarbetar Vasaloppet med företag som Swix, Skistar, ICA och Volkswagen.
 3. PR-aktiviteter: Vasaloppet har genom åren uppmärksammats stort i media, både nationellt och internationellt, och har blivit en symbol för svensk kultur och tradition. Detta har hjälpt Vasaloppet att marknadsföra sig och locka deltagare. Vasaloppet genomför även presskonferenser, mediebesök och skapar nyhetsinnehåll under evenemanget.
 4. Samarbeten: Vasaloppet har samarbeten med olika organisationer och föreningar för att locka fler deltagare. Exempelvis samarbetar Vasaloppet med Svenska skidförbundet för att främja skidåkning och med lokala idrottsföreningar för att nå ut till fler personer.
 5. Varumärkesbyggande: Vasaloppet har byggt upp en stark varumärkesidentitet genom att fokusera på tradition, naturupplevelser och deltagande för alla. Man strävar också efter att uppfattas som en ansvarstagande och hållbar organisation. Vasaloppet har även arbetat med att utveckla produkter som till exempel Vasaloppet cykel, Vasaloppet löpning och Vasaloppet stafett som förlänger varumärkets synlighet och ökar intresset för evenemanget.
Vasaloppets parkering på 70-talet

Vasaloppets sponsorer 2023

Väldigt många företag vill vara med och synas i samband med detta klassiska event. Här listas några av alla företag som är med och marknadsför sig i samband med Vasaloppet

 • IBM
 • Volvo
 • Stadium
 • Preem
 • Ahlsell
 • SWIX
 • DHL
 • Fitness24seven
 • Enervit
 • Falu Rödfärg
 • ICA
 • Taggad
 • BAMA
 • Best Western

Läs mer om Vasaloppets sponsorer här

Historian bakom Vasaloppet

Vasaloppet är en av världens äldsta och mest kända längdskidtävlingar som har sitt ursprung i en historisk händelse från 1500-talet. Historien bakom Vasaloppet berättar om Gustav Eriksson Vasa, som år 1520 lyckades fly undan den danska ockupationsmakten genom att ta sig över fjällen på skidor. Efter flera år av kamp mot den danska kungen lyckades Gustav Vasa slutligen befria Sverige från dansk överhöghet och blev själv landets kung.

År 1922 arrangerades det första Vasaloppet för att fira 400-årsjubileet av Gustav Vasas skidflykt. Loppet sträcker sig över 90 km från Sälen till Mora i Dalarna och lockar varje år tusentals deltagare från hela världen. Vasaloppet har sedan dess blivit en symbol för svensk kultur och tradition, och har utvecklats till en av världens mest prestigefyllda skidtävlingar.

Under åren har Vasaloppet förändrats och utvecklats med nya distanser och tekniska förbättringar, men den historiska bakgrunden och den vackra naturen längs sträckan har alltid varit centrala element. Vasaloppet har också utvecklats till en viktig evenemangskalender för Dalarna och bidrar till en betydande ekonomisk inverkan på regionen.

Prinsen skidade

Kvinnor och Vasaloppet

Kvinnor fick börja åka Vasaloppet officiellt år 1981, efter en längre period av kamp för att få delta. Detta innebar att Vasaloppet blev en av de första skidtävlingarna i världen att tillåta kvinnor att delta. Det första året deltog 31 kvinnor och sedan dess har antalet kvinnliga deltagare ökat stadigt.

Innan 1981 hade kvinnor arrangerat egna lopp, bland annat “Tjejvasan” som arrangerades första gången 1980, en kortare version av Vasaloppet. Men det var först efter ett beslut av Svenska Skidförbundet att kvinnor skulle tillåtas att delta i Vasaloppet, vilket öppnade upp möjligheten för kvinnor att utmana sig själva och delta i en av världens mest kända skidtävlingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *